Bålet, campens sentrum

For mange, er bålet det store høydepunktet, når man er ute på tur. Bålet er praktisk av mange årsaker. Særlig den koselige og beroligende effekten som knitringen og bållyset gir på kveldingen. Uansett, enten man vil kose seg, lage et herlig måltid ute, koke den perfekte morgenkaffen eller tørke soveposen, er bålet campens sentrum.

De fleste har laget et bål, og det er i utgangspunktet ganske enkelt. Det er imidlertid enkelte tips som gjør det hele med fyring av bål, mye enklere.

Selv er jeg ofte ute på tur, hvor jeg gjennom årene har opplevd store variasjoner i vedkvalitet, opptenningsmateriale osv, som vanskeliggjør det og kjapt fyre opp et bål. Særlig i våte områder, hvor veden stort sett er fersk og våt. Løsningen er imidlertid enkel – toppfyrt bål.

Så lenge du kan grunnprinsippene ved å lage et toppfyrt bål, vil du kunne lage et bål, selv med våt ved. De fleste har sikkert god erfaring med toppfyrt bål – hvis ikke, ta med deg disse tipsene neste gang du skal lage bål.

Som regel finnes det masse ved og opptenningsmateriell i nærheten av campen, deIMG_2849rsom du befinner deg i skogen. Men ikke alltid, jeg pleier derfor å se rundt meg mens jeg går på tur, og ta med meg eksempelvis løs never (bark fra bjørka). Never inneholder oljer, som gjør at den brenner godt og varmt (derfor ser du ofte svart røyk når neveren brenner) – perfekt til opptening. På bildet ser du det øverste laget av neveren, som flasser av – den er fin til å antenne med tennstål. Bruker du lighter eller fyrstikker, er det like greit å tenne direkte på den tykkere neveren. Det er viktig å kun rive av løs never (krøller seg naturlig av stammen), og ikke skjære i bjørka. Det ser stygt ut for nestemann som vil ferdes i skogen, og det er heller ikke bra for bjørka.

Det er  lurt å ta med seg ved du finner. Dette er spesielt viktig på fjellturer, før du eventuelt krysser tregrensen. Videre er det lurt å lage bålet klart, før det blir mørkt. Slik oppnår du utstyrskontroll (legg alltid utstyr på plass, og ikke strø det rundt deg), og det er enkelt å finne den beste veden.

Hvis snøen er dyp, kan det være en stor jobb å grave seg nedover. Bygges bålet oppå snøen, vil bålet smelte seg nedover, og kvele seg selv. Legg derfor noen kraftige vedkubber eller stokker nederst, som du bygger bålet på. Bålet vil bruke lang tid på å brenne seg gjennom disse.

Så hvordan lager du et toppfyrt bål?

1) Sorter veden etter tykkelse.

2) Legg førsIMG_2830t den tykkeste veden i bunn (disse kan gjerne være store, og det gjør ikke noe om veden er våt). Deretter legger du et nytt lag med veden som er nest tykkest. Dette laget med ved, leg
ger du i kryss, i forhold til det første laget med ved. La det være noe luft mellom veden, slik at du oppnår best mulig gjennomstrømning av luft – altså, ikkebygg for tett. Legg litt never innimellom lagene. Slik fortsetter du lagvis, til du har fått et bål i den størrelsen du ønsker.

3) Videre trenger du noe å fyre opp bålet med. Har du bjørk i nærheten, er never perfekt til IMG_2829opptenning. For å få veden til å brenne, er det imidlertid ikke nok med never. For å få større pinner/kubber til å brenne, må du bygge opp varme. Med små pinner, vil du fort få flammer og høy tempratur, som antenner større pinner/kubber. Finn derfor mindre pinner, eller del veden du har i mindre vedkubber. Ser du gran i nærheten, er det ofte enkelt å finne tørre pinner nederst på stammen. Legg så pinnene i ulik tykkelse, lagvis på toppen av bålet. På toppen plasserer du fjærpinner og never – det er her du senere skal tenne på.

4) Hvordan lage fjærpinner? Her er det viktig å ha en god og skarp kniv. Sett deg på knærne og før kniven rolig nedover vedkubben, slik at du skjærer en tynn flis nedover kubben. Her er det viktig at armen du skjærer med, holdes strak. Videre er det overkroppen du benytter til å føre kniven nedover, i stedet for å bruke krefter i armen. Her er det viktig at man ikke skjærer innover i veden, men lar den gli parallelt nedover vedkubben, slik en høvel fungerer.

5) Som nevnt, legg fjærpinnene og neveren på toppen. Bygg deretter en pyramide av pinner oppå never og fjærpinnene. Denne pyramiden må bestå av noe tykkere pinner, ikke bare flis, slik at du får noe som brenner på toppen av bålet.

This slideshow requires JavaScript.

6) Bålet er klart til opptenning. Glør vil falle ned mellom kubbene og bålet vil brenne ned fra toppen. De våte kubbene nederst vil bli varmet opp, slik at de antennes etterhvert som flammene nærmer seg. Ettersom veden varmes opp, vil man få en renere forbrenning, og mindre røyk enn et vanlig pyramidebål.

Dersom du bruker tennstål, er det fint å bruke det øverste tynne laget av neveren, som ofte flasser av. Denne tar fort fyr med tennstål:

Utstyr:

  • Øks
  • Sag
  • Kniv (gjerne en med tennstål). Jeg har som regel to kniver
    • en skarp og tynn tollekniv for spikking og matlaging, og
    • en litt mere massiv kniv, som tåler litt røff bruk. Denne bruker jeg til å splitte kubber (slår på ryggen av knivbladet med en annen vedkubbe).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s