Ruskete vær? Slik kler du deg!

For å trives ute, i all slags vær, er det viktig å kunne kle seg rett. Hvilken type bekledning man liker, er en smakssak. Noen liker den mer tradisjonelle bekledningen man typisk finner i forsvaret (som i hovedsak består av bomull og ull), mens andre velger moderne kunststoff bekledning, ofte Gore-Tex.

Det er ikke så lett å kle seg rett, som mange tror. Man tar på seg noe man finner, og blir enten kald, eller for varm. For å finne ut hvilken bekledning som passer best, må man prøve seg frem, da alle har ulik varmeproduksjon og svetteproduksjon. Men, behersker man fler-lags prinsippet, har men imidlertid et godt utgangspunkt. Da kan man fortløpende justere bekledningen etter behov. Jeg har derfor valgt å fokusere på bekledning som skal beskytte mot vær og vind i tråd med fler-lags prinsippet (og ikke bekledning for varme solskinnsdager).

Fler-lags prinsippet består av 4 layers:

  • Base layer
  • Middle layer
  • Outer layer
  • Reinforcement layer

Base layer

Dette laget ligger tettest mot kroppen. Her er det viktig å bruke materialer som transporterer bort fuktighet, og bevarer varme. Personlig liker jeg å bruke ull som base layer. Ull vil holde varmen, selv om den blir fuktig. NB: bruk ikke bekledning av bomull som base layer, da bomull trekker til seg fuktighet, og kjøler deg ned (dette gjelder undertøy, sokker, BH, longs etc).

Middle layer

Formålet med middle layer, er å transportere bort fuktigheten fra base layer, og samtidig gi bedre isolasjon. Også her liker jeg ull, men dersom det ikke er så kaldt, fungerer en god syntetisk fleece også. Er det svært kaldt, kan middle layer bestå av en tykk genser, eller til og med et dobbelt lag med gensere.

Outer layer

Detter er det ytterste laget, ofte kalt skallbekledning. Det er dette laget som skal holde kulden ute, og bevare varmen som ligger i base layer og middle layer. Samtidig må skallbekledningen slippe ut fuktighet, og det stilles derfor krav til pusteegenskapene.

Reinforcement layer

Så fort man tar en pause, eller kommer i en posisjon hvor man ikke er i aktivitet, må man ha et lag med bekledning man enkelt kan dra over, for ytterligere isolasjon. Dette kan være en dunjakke, man har lett tilgjengelig i sekken.

Mer om skallbekledning

Skallbekledning, er svært viktig for å beskytte seg mot hardt vær, vind, regn etc.

Jeg har alltid vært en tilhenger av Gore-Tex. Kort fortalt består Gore-Tex membranen  av flereIMG_2997 millioner hull, store nok til å slippe oksygenmolekyler ut, men for små til at vannmolekylene slipper inn. Gore-Tex fungerer meget bra, når det regner eller blåser godt. Til å være kunststoff, puster Gore-Tex godt. Men, langt fra godt nok. Derfor leverer mange produsenter Gore-Tex bekledning med glidelås for ventilasjon, gjerne under armen på jakka, og på lårene når det gjelder buksa. Selv om Gore-Tex fungerer bra, har jeg opplevd endel svakheter mens jeg har vært på tur. Dersom Gore-Texen blir skitten, vil vannet trenge gjennom. Videre skal det ikke så mye til før en kvist, eller klørne til en hund lager en rift i bekledningen. En liten glo fra bålet, lager også kjapt hull i Gore-Texen. Jeg har derfor hatt stor nytte av Gore-Tex repair kit. Den er enkel å ha med seg på tur, og selve “lappingen” går kjapt. Dersom Gore-Texen blir våt, må den for all del ikke tørkes over bålet, da varme ødelegger Gore-Texen. Varm derfor ikke opp skoene foran bålet, og heller ikke tørke jakka i saunaen.

Selv om Gore-Tex fungerer bra, er ikke Gore-Texen robust nok, slik jeg herjer rundt i skogen eller på fjellet (selv de med flere lag). Jeg har derfor nå kun en lett Gore-Tex jakke som består av ett lag (tar liten plass komprimert, og veier lite), som ligger klar i sekken, om det skulle komme en veldig kraftig regnbyge.

(Gore-Tex fungerer svært godt når man driver med aktiviteter som innebærer ski/snowboard.)

 

Jeg har imidlertid funnet bekledning, som passer meg utmerket. Bekledningen er av en typisk blanding av polyester og bomull (65% polyester og 35% bomull). Det finnes en rekke produsenter som lager klær av denne typen. Selv liker jeg Fjäll Räven sine G-1000 plagg, da disse er svært slitesterke og i tillegg har et design jeg liker. Fordelen med dette stoffet, er at det puster svært godt.

G-1000 stoffet (65% polyester og 35% bomull) er svært robust, hvor jeg ikke trenger å være redd for glør fra bålet, kvister, stein, sagblad når jeg sager etc. Videre er stoffet myggsikkert, vindtett, vannavstøtende, og du kan tilpasse bekledningen etter forholdene med den såkalte “Greenland Wax”.

Så hva er “Greenland Wax”?

 

IMG_2780

Greenland Wax er en type voks som består av parafin og bievoks.

Dersom du vokser bekledningen, vil hvert lag med voks gjøre stoffet mer vannavvisende/vindtett, på bekostning av pusteegenskaper (men selv om flere lag er påført, vil pusteegenskapene være gode). Du kan derfor tilpasse bekledningen bruken, ved at du kan gjøre deler av jakke mer vanntett/vindtett enn andre deler.

Eksempel: Det er meldt regn. Med fordel kan derfor armer, skuldre, hette og brystpartiet vokses med flere lag, mens du dropper å vokse ryggpartiet. Grunnen til dette er at sekken vil beskytte ryggen, og det kan med fordel være godt å ha god ventilasjon bak sekken. Lårpartiet, samt nederste del av buksa kan også vokses – slik har du laget et perfekt plagg for turen.

Voksen påføres enkelt, ved å smøre voksen på bekledningen lagvis. For at voksen skal trekke inn i stoffet, kan du bruke et smørejern. Er man ute på tur, kan man også bruke bålvarme eller primus for å smelte voksen, dersom det skulle være behov for mer voks.

This slideshow requires JavaScript.

Skogstur – Vår/Høst (vinter)

Dersom man skal ferdes i skogen, hvor man ikke utsettes for den sterke nordavinden på fjellet, fungerer ull meget godt, også som outer layer.

Etter min smak, er den beste buksa laget av robust ull. Ull tåler mindre enn bomull, men igjen så holder den varmen når det blir vått, og puster svært godt. Om den skulle bli våt, tørker ullen ganske kjapt- det er en myte at ullen tørker svært sakte.

Dersom du skal tørke ull med bålvarme, eksempelvis ullsokker, er det lurt å tørke de over bålet. Mange forsøker å tørke plagg ved siden av bålet, ved hjelp av varmestrålingen. Det er imidlertid langt mere effektivt å bruke varmestrømmen du finner over bålet til tørking.

Når det gjelder ullbukse, synes jeg igjen Fjäll Räven sin ullbukse (Forest Trousers) er meget god. Dette fordi utsatte deler (knær/rumpe) er beskyttet med G-1000, og buksa har mange lommer. Ulempen er at den er en smule overpriset.

 

 

Vanntett?

Uansett hva du måtte velge av bekledning, vil du bli våt dersom det regner mye. Da øker luftfuktigheten, man svetter mer, får økt kondens, og vannet trenger etterhvert gjennom av regnet i seg selv. Framfor å bruke masse energi på å beskytte seg mot fuktigheten, er det bedre å ta seg til takke med situasjonen, og heller velge plagg som vil holde varmen også når man blir fuktig i regnet. Det naturlige materialet fungerer, og er ofte langt billigere enn kunststoff.

IMG_2732

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s